Om skomakeriet

Jonas Skomakare i full gång med lagning.

Jonas skomakare

Jonas skomakare

Jag som äger och driver skomakeriet heter Jonas Samuelsson. Jag är född i Luleå 1977 men flyttade till Boden, Trångfors, redan 1981 och har sedan dess, sånär som på 7 månader i Kalix, varit Boden trogen.

Efter gymnasiet, lumpen och arbete som snickare valde jag att 1999 utbilda mig till fastighetsskötare i Kalix. Jobbade sedan som det tills jag utav en tillfällighet fick för mig att gå ner till Börjes Skomakeri och prata om hur det var att jobba som skomakare. Han sådde redan då ett frö hos mig genom att berätta att han skulle sluta vid 65 års ålder och undrade då om jag inte ville ta över..

Detta var på hösten 2003. Februari 2004 började jag utbilda mig till reparationsskomakare. En stor eloge vill jag ge till Per-Åke Westerberg och Ero Ylitalo på Utbildning Nord i Övertorneå samt arbetsförmedlingen i Boden för att dom lät mig gå denna utbildning. En utbildning som huvuddelen var förlagd hos Börje, men varje månad åkte jag upp till Övertorneå för att göra arbetsprover. Blev jag då godkänd fick jag gå vidare till nästa kursavsnitt.

Utbildningen slutade på våren -05 , sedan gick jag som lärling hos Börje. Det var en mycket nyttig och lärorik tid då jag fick arbeta bredvid en sådan duktig skomakare. Jag och Börje är förövrigt släkt med varann, han är dock inte min far som många tror utan vi är släkt på längre håll. 2006 startades företaget "Jonas Skomakare" och jag har sedan dess drivit det i egen regi.

2017 ombildades företaget till Aktiebolag och heter numera Jonas Skomakare AB.

Privat bor jag med min fru och 2 barn i Kusån utanför Boden.